Kols er forkortelsen for kronisk obstruktiv lungesykdom! Kols kommer oftest fra egen røyking, dårlig avtrekk fra ildsted, eller luftforurensing ute. Den kan ikke kureres og bare lindres. Lindring gis ved røykeslutt, trening og opplæring i lungefysioterapi. Å skille Kols fra astma er vanskelig, og forverringen av Kols heter emfysem.

Symptomer for Astma og Kols

Tett i brystet, pipende utpust, dårlig søvn, rask hjertefrekvens plutselig, gjerne natt, nedsatt konsentrasjons evne. Alt dette er for astma. Disse symptomene er også for Kols, men her har en historie med røyking, eller og luftforurensing. Felles for disse sykdommene er at de først lindres når en bruker inhalasjonsmedisiner. Andre ting som sugetabletter eller hostesaft har ingen virkning.

Symptomer for Emfysem

Emfysem er at lungeblærer har gått sammen til større blærer. Dette reduserer overflaten i lungene slik at personen som har emfysem får mindre pusteflate. Det som er typisk for mennesker med emfysem er deres dyspne. Dyspne innebærer at de strever med å få nok oksygen inn i lungene i stillesittende. Det høres ut som de peser. Dette er plager som kommer i tillegg til de for kols og astma.

Forebygging og lindring av kols og emfysem!

De aller viktigste tingene å gjøre er å forebygge røyk, støv og kjemikalier eller forurensing i lungene. Å sørge for åndedrettsvern i sammenhenger der jobben er i omgivelser med forurensing, og slutte med vaner som bidrar med at det kan skje betennelsesforandringer i luftrørene og alveolene. Er en heldig vokser flimmerhårene ut igjen. De bidrar til at støv og slim kommer opp av lungene.  Uansett kan en røyking føre til trangere forhold i luftveiene på grunn av betennelsesreaksjoner i vevet. Dermed kan bronkier og alveoler bli stivere. Dette fordrer bedre bruk av luften for å få ut eventuelt slim.

Lungefysioterapi for kols!

Kols pasienter kan lettere enn andre få hjerte og kar problemer. Begrunnelsen for lungefysioterapi og medisinene se nedenfor.

Lungefysioterapi må skje i sammenheng med pustemedisiner. Det finnes to hovedgrupper raskt virkende, og betennelsesdempende. De raskt virkende tas først, og så litt senere de andre.  I perioder med mye slim blir jobb med pusten og luften det viktigste. Her er det flere ulike teknikker. Vi nevner leppemotstand, aktiv syklus, huffeteknikk og i de dårligste periodene froskepust i tillegg. (Se artikkel om lungefysioterapi på Fysiodirekte.no.) I tillegg er det viktig for å kunne beholde så gode lunger som mulig å bruke medisin før trening, slik at mest mulig pusteflate er tilgjengelig, slik at hjertet kan jobbe lettest mulig. Ved kraftanstrengelser, enten det er fordi noe er tungt eller fordi pusteflatene i lungene er tette, og en så begynner å gjøre noe, så går hjertefrekvensen opp og hjertet jobber på maks over tid.  Det kan også være fordi årene mellom lunger og hjerte er trange. Hjerte har godt av intervaller.

Kols pasienter trenger trening etter kroppen

Lungefysioterapi for mennesker med emfysem!

De med emfysem har mindre areal i lungene og mindre elastisitet. For disse menneskene kan det være viktig å få tillegg av oksygen til det de puster inn, særlig når de trener. I tillegg trenger de den rolige leppemotstandspustingen i aktivitet, og froskepust for å få pustemedisinen ned i lungene, samt for å forberede evakuering av slim.

Lungepasienter trenger trening etter kroppen!

Trening for Kols kan være litt ulik på grunn av kroppen til den som har problemet. Er det en svært dårlig pasient er det lett for å bruke mere kalorier enn det en klarer å ta inn. Her blir fokuset på mestring og styrketrening. Styrketrening for å få myoglobinet til å være med på å hjelpe pusten er viktig. Myoglobin er oksygenbindene molekyler som sitter i muskler. Trening for den overvektige kols pasienten blir mer som hjertepasienten med intervaller i tillegg til styrken. Her er bakketrening et godt tiltak.  Tempoet som anbefales er det som gjør at en kommer opp hele bakken. Og det som gjør at en kommer ned til 70 prosent av pulsslagene når en går nedover igjen.  Dette for å få redusert vekten, og få mest mulig ut av hjerte og lunger.     

Emfysem pasienter og trening!

Mange emfysempasienter får mye bedre liv ved tilførsel av oksygen. Trening med oksygen kan gi dem sterkere muskler, som gjør at musklene kan være med på å ta ut oksygenet av blodet. Dermed kan det bidra litt til å lette situasjonen for hjertet. Emfysempasienter trenger mest styrketrening i beina. Dette bidrar til selvstendige liv lengre.

Offentlig hjelp for lungepasienter!

Lungepasienter skal egentlig være fanget opp av det offentlige. Dette gjelder de som svarer ja på om de blir mer andpustne enn andre jevngamle ved gange på flatmark. Imidlertid er vi mennesker slik at vi trenger repetisjoner på gode vaner for å bruke pusten rett. I våre dager er lungefysioterapikunnskaper nesten det samme som å kunne svømme. Uansett, egen mestring av slike pusteteknikker øker tryggheten. 

Røde flagg for lungefysioterapi!

Pustefrekvensen er mye raskere enn normalt, med samtidig blå lepper. Stemmen har ikke pust.

Fysiodirekte holder åpent alle hverdager mellom kl 10 og kl 16. Du kan i dag få en onlinetime for hjelp.
Dersom du trenger hjelp utenfor åpningstidene kan du sende oss en sms for å avtale tid.

Kontakt oss i dag på telefon 940 93 927 for ytterligere informasjon