Demonstrasjon av lungefysioterapi
Lungefysioterapi kan hjelpe folk med tung pust og hoste

Osteoporose er en folkesykdom som  både kvinner og menn som får. Forebygging av skader skjer i to ulike faser av livet.  den førte fasen i oppveksten med støtssport, hopp og aktiv livsstil. Den andre forebyggingen av skader skjer medikamentelt men også  med fysioterapi.  Lungefysioterapi kan være viktig i tider med infeksjoner mens styrketrening  ellers. Om dette læres før behovet melder seg kan det være mulig å styre pusten slik at ribbensbrudd kan unngås.

I februar 2020 var vår medarbeider Magnhild Faleide i FysioDirekte as på kurs i sin faggruppe NOR(nevrologi, ortopedi og revmatologi) om Osteoporose

Forekomsten av beinskjørhet/osteoporose!

50 prosent av kvinner i Norge får osteoporose i løpet av livet sier professor og overlege i endokrinologi Unni Syversen på St. Olavs hospital i Trondheim. 25 prosent menn får osteoporose. Menn får osteoporose på samme måten men kvinner får det oftest før grunnet overgangsalderen.

To metoder til forebygging av osteoporose på ulike tider av livet!

Til nå har det bare vært 1 metode til å forebygge og 1 metode til å reparere. Forebygging er noe den enkelte gjør i vekstalderen, med å hoppe og løpe, og spille ball, fotball, håndball, amerikansk fotball. Dette betyr at idretter med støt er de som gir beinmasse. Reparere er noe den enkelte gjør medisinsk med inntak av osteoporosemedisin hver uke/ eller sprøyter der tabletter ikke går an. Det blir ansett som god behandling selv om noen få får bivirkninger. Det er heldigvis en stor gruppe som går uten symptomer. Noen fellestrekk er det for disse.

Beinskjør/ osteoporose men symptomfri!

Hva gjør denne gruppa rett? De viktige tingene er å trene styrken i beina, og ryggstrekkerne. Veldig mye nedsatt balanse er grunnet nedsatt styrke i støttemuskulaturen i beina. De fleste trener noe beinpress, men det gir bare evnen til å stå egentlig. Innside lår og bakside lår er med å støtte stabiliteten, og utside hofte; og så må overgangen til rygg og buk styrkes slik at kroppen kan være over føttene tyngdepunktmessig eller en har styrke nok til å balansere kroppen over beina. Øvelser Modum Mensendieck gir balanse. FysioDirekte sine folk kan dette. Og ellers er all bevegelse fantastisk. Sykling og svømming  er godt for det meste av kroppen , men  gir ingen kompresjonskraft ned i skjelettet.  Disse aktivitetene styrker musklene men altså ikke skjelettet. Disse tingene er greie å vite om en ønsker å påvirke  knokkelstyrken. Når det gjelder symptomfrie pasienter så har FysioDirekte samarbeid med leverandør på trening som gjør både lårhalser, ribber og korsrygg sterkere.

Hva må en gjøre for å finne ut om en er i faresonen for osteoporose?

En av kriteriene for å diagnostisere osteoporose er at en aldersmessig er under gjennomsnittet med beinmasse ved en dexamåling. Dexamåling er en røntgenundersøkelse av hele kroppen. De stedene som er av størst diagnostisk interesse er korsryggen, og lårhalser. Men uansett hvor den enkelte havner på målingen, når en begynner å ligge under gjennomsnittet for sitt eget kjønn og aldersklasse.  Og har en i tillegg har hatt et brudd med fall fra stående/ gående stilling så er den enkelte i faresonen og bør undersøkes nærmere.

En ubehandlet beinskjør!

En ubehandlet beinskjør får typisk nok et brudd hvert år, eller trøtthetsbrudd.
En typisk beinskjør er en som knekker det ene håndleddet det ene året og så det andre neste år. Eller den relativt unge idrettsutøveren som er smal og nærmer seg BMI 12. Her er det stor fare for underspising sa professor fra idrettshøyskolen Jorunn Sundgot Borgen.  Også idrettsutøvere med såkalt normal beinmasse kan være i faresonen dersom de knekker noe. De burde ligge langt over den jevne borger om de er i støtidretter.

Brudd hos osteoporosepasienter som gjør god pust vanskelig!

For pusten er det to problemer som kan oppstå, impresjons-brudd i ryggen og ribbensbrudd.
Kompresjons-fraktur er brudd på den ene siden av flaten eller høyden på ryggvirvelen. Det som skjer ve kompresjons-brudd er at ryggsøylen blir kortere. Likevel må magesekk indre organer ha den samme plassen. Den eneste plassen som er tilgjengelig er opp mot lungene. Dette minsker volumet lungene kan utvide seg på. I tillegg kan en være i faresonen for luftveissykdommer av andre grunner. Dette kan føre til uttalt hoste og dermed ribbensbrudd. Pusten må jo ned i lungene bestandig for å holde dem rene. Derfor kan behovet for å kunne lungefysioterapi melde seg.

Behandling av pusteproblemer ved osteoporose, særlig ribbeinsbrudd.

Hos FysioDirekte kan du få teknikkene online for å lære dette. Den kortsiktige løsningen for å motvirke dette er lungefysioterapi. Her kan du lære leppemotstand, aktivsyklus, froskepust og huffeteknikk.

God trening for deg som er beinskjør og dårlig av det.

Øvelser som er viktige for de med smerter i korsryggen: er øvelser som styrker og strekker ryggen og  øker stabiliteten i ryggsøylen. Her kan det være aktuelt med diagonalstrekk, forsiktig rygg hev, og ikke minst alle bevegelser som gjør at balansen er bedre. Noen har nytte av rotasjonsøvelser for å lære å rotere kroppen der den skal kunne  rotere, nemlig øvre del av ryggen der ofte mange er stive, eller trening på inn og ut av seng, opp og ned av stol. Dette har FysioDirekte sine folk lang erfaring med.

Fysiodirekte holder åpent alle hverdager mellom kl 10 og kl 16. Du kan i dag få en onlinetime for hjelp.
Dersom du trenger hjelp utenfor åpningstidene kan du sende oss en sms for å avtale tid.

Kontakt oss i dag på telefon 940 93 927 for ytterligere informasjon

Les mer

Store Medisinske leksikon – Ribbensbrudd
iForm – Hva er beinskjørhet?